A Kristinus Borbirtok

A Kristinus Borbirtok

A Balaton mély és sekély. Sokszínű és monokróm: türkiz. Komoly, mint egy őszi vihar és könnyed, mint a júliusi naplemente. Mint a boraink. Fehérek, vörösek és rosék. Egy fajta – egy dűlő. Merülj el bennük és leld meg a harmóniát a hegyet művelő emberek, a dél-balatoni klíma, a föld és a masinák között!

A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászatunk 2005 óta készít díjnyertes borokat. A Kristinus Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával, egyedülálló módon moziteremmel, rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit. De nem csak azokra számítunk Kéthelyen, akik kifejezetten ezekért az élményekért érkeznek: a Balatonmáriafürdőtől mindössze tíz percre található pincészetünk a turisták programját is színesítheti egy kellemes koncerttel, hangulatos vacsorával vagy egy jó film megtekintésével, hogy az impozáns borsorok végigkóstolását ne is említsük.

A Kristinus Borbirtok, az élménybirtok csak a kiindulópont, az első randevú, amely után állandó vendéggé szeretnénk válni az otthonokban. Ott szeretnénk lenni a lánykéréseken, az évfordulókon, a nyáresti beszélgetéseken, a családi vacsorákon, a vitorlásokon és a nyaralók kertjeiben is, hogy a legértékesebb pillanatok tökéletes társaivá válhassanak boraink. A pillanat íze lehet merlot vagy chardonnay, a választás a tiéd. Nekünk az a feladatunk, hogy mindig készen álljunk.

Kéthely és környéke

Kéthelyen a borkészítés háromszáz éves hagyományra tekinthet vissza. A dombok, erdők védte 55 hektárnyi szőlő az agyagos talajnak és a harapnivalóan tiszta levegőnek köszönhetően tökéletes alapanyaggá válik, mi pedig méltón is bánunk vele. Kézzel szedjük, kíméletesen dolgozzuk fel az értékes szemeket, az erjesztést évről évre dokumentálva. Prémium borainkat magyar tölgyfahordókban tároljuk, hogy tökéletességükben kerülhessenek a palackokba. Borászatunk szervezett látogatásokon jobban is megismerhető, ennek során nemcsak az építészetileg is érdekes épületet ismerhetik meg, hanem akár bort is palackozhatnak.

A Kristinus Borbirtokon túl Kéthely izgalmas turisztikai desztináció is a Balaton mellett. A tíz kilométeres távolság kerékpárral is kényelmesen megtehető, így a Balaton-kerülő bringatúrák programjába is könnyen beilleszthető egy látogatás nálunk, a helyi nevezetességek megtekintésével fűszerezve. 

Kéthelyen található az egykor szebb napokat látott, a XVII. században épült neobarokk stílusú Hunyady kastély, mely egykori eleganciájának ma sajnos már csak emlékét tudja felmutatni. A műemlék épület szolgált kórházként, általános ápoló-otthonként is egészen 2006-ig – még azután is, hogy 1986-ban egy tűzvész a kastély jelentős részét megsemmisítette. Tíz hektáros parkja számos ritka fafaj, például a kolorádófenyő vagy az ostorfa otthona.

A törökök elleni harc mementója Kéthelyen a Fancsi-vár, melyet már az oszmán megszállás idején, 1541-ben emelt a község két földesura, jórészt föld és cölöpök felhasználásával. 1600-ig többször is török, majd ismét magyar kézre került, míg végül elesett. A településnek műemléktemploma, valamint közadakozásból a Szőlőhegyen felépített Szűz Mária-kápolnája is van. Aki Kéthely közvetlen közelétől kicsit messzebbre is kalandozna, azt a Dél-Balaton további látványosságai is várják. Autóval fél óra alatt elérhető a Kis-Balaton, mely vadregényes tájakkal várja a látogatót. A Kányavári-sziget tanösvénye a természetrajongók számára csemege, a környéken megelevenedik Fekete István Tüskevárának világa. 

A Kis-Balatonon vezetett csónakos túrákra is lehetőség van, Kápolnapuszta bivalyrezervátuma pedig hamisítatlan családi program. Hasonló távolságra esik Kéthelytől Keszthely, ahol nyáron a lassan mélyülő, meleg víz jelenthet komoly vonzerőt, de aki kisebb településen vágyik hasonlóra, bátran felkeresheti a dél-balatoni üdülőfalvak strandjainak valamelyikét.